Ako sa pripraviť na reč (2)

(Prichádza deň „D“)

V minulom článku sme sa zameriavali na domácu prípravu. Reč je napísaná, premyslená a nacvičená. No prichádza deň „D“ a s ním stres a panika. Ako zapôsobiť čo najlepšie?

Tip 5: Pripravte sa fyzicky a psychicky

Dobrá reč/prezentácia vyžaduje energiu. Preto je dobré, ak rečník nie je hladný, no ani prejedený a je dostatočne vyspaný. Na samotný stres existuje niekoľko tipov. Predstavujte si sám seba na pódiu ako dávate reč presne podľa svojich predstáv a cítite sa skvele.  Dajte si pred rečou chvíľu ticha na sústredenie, či urobte dychové cvičenia, ktoré znižujú hladinu stresu a vedia nabudiť.

Tip 6: Šaty robia človeka

A nie je tomu inak ani v rečníctve. Oblečte sa aby ste pôsobili tak ako chcete, nie podľa toho čo si o sebe myslíte. Pozor, nezabudnite aj na istý druh pohodlia. Ak budete mať na sebe kus oblečenia, ktorý ťa ťahá, škrtí, tlačí, bude vás táto drobnosť zbytočne vyrušovať a môže znížiť kvalitu vašej reči.

Tip 7: Zoznámte sa so svojim revírom

To posledné, čo chcete je zažiť nejaké nepríjemné prekvapenie. Zistite si vopred či sa bude rečniť s mikrofónom alebo budete musieť použiť len svoj vlastný hlas. Bude k dispozícii tabuľa na písanie? A čo taký dataprojektor? Je dobré si pred samotnou rečou obzrieť pódium ak bude k dispozícii – ako blízko bude sedieť publikum,  je vidno všetkých, prípadne treba pozmeniť pódiové kotvy?





Tip 9. Neospravedlňujte sa

Nikdy, naozaj nikdy sa neospravedlňujte, že rečníte prvýkrát a nemáte skúsenosti alebo že ste nervózny a podobne. Väčšinou si ľudia nič nevšimnú a svojim ospravedlnením len zbytočne upútate pozornosť na to, čo pravdepodobne ani nechcete. Zároveň si takýmto spôsobom znižujete hodnotu v očiach vášho publika. Robte to čo najlepšie viete a všetko bude v poriadku.

Zdroje:

  • Write, Edit, Practice. Repeat., Toastmasters magazine marec 2020,  str. 27
  • Prep talk, Toastmasters magazine október 2019,  str. 20
  • Toastmasters CC manuál

Autor: Darina Peterková