Peter Trnka – nový prezident klubu

Toastmasters Trnava má od Júla nové vedenie. Ako prvého predstavíme prezidenta – Petra Trnku.

Prezident klubu Toastmasters Trnava – Peter Trnka
  1. Na úvod sa našim čitateľom krátko predstav a povedz niečo o sebe

Mám 34 rokov. Pracujem ako referent dopravného urbanizmu na Mestskom úrade v Trnave. Medzi moje súčasné záľuby patrí Toastmasters, dobrovoľníctvo v komunitnej kaviarni Špitálik a dobrovoľníctvo zamerané na čistenie od odpadkov. Čistenie prírody robím v rámci organizovanej skupiny alebo ako svoj najnovší projekt ,,Čistá cesta domov“ kde počas cesty domov z práce alebo z iných aktivít zbieram odpadky. Okrem toho sa ešte venujem financiám, konkrétne  investovanie do podielových fondov a zlata.

2. Povedz nám tiež ako dlho si členom Toastmasters a ako si sa k tomu dostal?

Členom Toastmasters Trnava som od jesene 2017. V októbri budem mať za sebou 3 roky(ocakavam darčeky 😉😂) .Dostal som sa k tomu na odporúčanie od výborného kamaráta a mentora Mateja Illeho. Na začiatku som si uvedomil že som spravil chybu. Nedal som sa na Toastmasters skôr.

3.   Aké boli tvoje začiatky v Toastmasters ?  Čo ťa najviac prekvapilo ?

Na svoje začiatky mám len spomienku že som sa dlho bál dať si svoju prvú reč, ale potom keď nemal kto rečniť tak som si dal svoju prvú reč. A tá bola ustráchaná.

Čo ma prekvapilo? Mňa Toastmasters prekvapuje stále. Samozrejme v pozitívnom zmysle. Lebo stále sú možnosti ako na sebe pracovať a stále sú to nové možnosti s novými ľuďmi.

4.   Akú máš vzdelávaciu cestu Pathways a prečo si si ju vybral ?

 Moja prvá cesta bola dynamický líder. Vybral som si ju na základe testu, ktorý systém ponúka. Teraz mám aj druhú cestu motivačné stratégie, tiež na základe odporúčania. Verím v to že každá cesta mi dá do života to, čo potrebujem. Aj výber je o tom že som v podvedomí tieto cesty potreboval. Už sa teším na ďalšiu, lebo dostanem tú možnosť ktorú budem v daný moment najviac potrebovať. A takto postupne dostanem ďalšie cesty. Chcem prejsť všetkých jedenásť( aktuálny stav) . Takže už len deväť. Ale najskôr dokončiť tie čo mám otvorené

5.   Na ktorý projekt z tvojej cesty spomínaš najradšej a ktorý ti najviac dal ?

Taký projekt nemám. Podľa mňa každý projekt ti vie niečo dať, len si musíš nájsť to, čo ti dáva.

6.   Ak nerečníš aká je tvoja obľúbená úloha na stretnutí a prečo ?

Tak ako pri rečníckych projektov to je aj pri úlohách na stretnutí. Každá vie niečo dať, čo vieš využiť v živote. Dôležité je nájsť, čo je to. Ja osobne rád kombinujem viacero úloh naraz, tam sa viem naučiť pozornosti a uvedomenie si, že je to náročné. Taká facka bola keď som si šiel po cenu pre najaktívnejšieho člena TM TT, a zobral som si úlohu súhrnného hodnotiteľa a k tomu časomerača, ktorý nečakane vypadol, bolo to zistenie že dávať pozor na čas je náročné, keď musíš robiť aj niečo iné. Zhrniem to mám rád každú úlohu, a každú robím rád.

7.   Zastával si predtým nejakú úlohu vo vedení ? Čo bolo jej náplňou?

Bol som viceprezident pre členstvo. Prvý rok som to zobral lebo som si chcel vyskúšať byť vo vedení a viesť klub. Druhýkrát som nastúpil ako náhradník za členku, ktorá skončila tam som to už nechcel robiť, lebo som mal pocit, že som nevypočutý vo vedení a že chyby sú kvôli mne. Ale ako som už vravel to čo potrebuješ dostaneš, tak som sa vrátil aj k tejto funkcií. A vďaka diskusii o chápaní a pocitov som prišiel na to, že sme sa len zle chápali. A aj toto ma učí Toastmasters, ako počúvať a chápať ľudí. Úlohou tejto funkcie je nadviazať kontakt s hosťami a spraviť z nich členov.

8.   Prečo si sa rozhodol kandidovať za prezidenta klubu ? Aké máš očakávania a ciele ?

Za kandidáta na prezidenta som bol nominovaný ako člen ktorý dáva klubu veľa a preto by mal byť prezident. Dôveru ktorú som dostal od členov, som sa rozhodol prijať. Moje ciele sú aby som udržal fungujúci klub v dobrej kondícii, s členmi ktorý budú tvoriť skvelú komunitu, ktorá sa bude podporovať.

9.   Prezidentom si od 1. júla. S akými výzvami a problémami sa stretávaš vo svojej funkcii?  Čo najzaujímavejšie si zatiaľ riešil ?

Našťastie problémy, ktoré sú, vlastne nie sú. Vďaka skvelému tímu vedenia a podpory členov klubu sa problémy riešia, veľmi dobre. Ďakujem všetkým členom že problémy vieme riešiť. Najzaujímavejšie je organizovanie celoslovenskej súťaže, založenie klubu v Trenčíne a rečnícky projekt v Hlohovci. To sú aktuálne akcie a nepatria priamo funkcii prezidenta.

10. Aké sú tvoje ambície v Toastmasters ? Chceš sa  sa vo vedení posunúť vyššie ?

Ambície treba mať. Najnovšie je to aby som sa stal Area direktorom. To je pozícia nad prezidentom. Area direktor má na starosti 4 kluby tak aby fungovali a dával im podporu. To je ambícia čo sa týka funkcie.

Čo sa týka vzdelávania v Toastmasters, je to dosiahnuť DTM (Distinguished Toastmasters) čo je najvyššie ocenenie vzdelávania v Toastmasters. K tomu treba mať skončené okrem iného dve vzdelávacie cesty a byť vo vyššom vedení ( teda ten Area director😂😉👍💪)

11. Máš aj iné hobby okrem Toastmasters?  Aké ?

Tak ako som spomínal vyššie v bode jedna, dobrovoľníctvo, toastmasters, prechádzky keď nájdem čas tak ísť na bicykel. Samozrejme, musím si vychutnať dobrú kávu v peknom prostredí. A to najhlavnejšie tráviť čas s rodinou a priateľmi.

12. Čo chceš odkázať záujemcom, ktorí sa nevedia rozhodnúť či začať v Toastmasters ?

Nečakaj a začni. Toastmasters nie je stratený čas. Je to čas ktorý je nenahraditeľný, a dáva veľa možností ako sa zlepšovať. A ako mne otvára každým rokom nové a nové možnosti na osobný rast, tak verím že bude dávať možnosti aj tebe. Len ich treba počúvať a prijímať.

Je zbytočné si myslieť že chcem byť lepším, keď nepočúvam svoju myseľ a svoje vnútro a to čo potrebujú. A neberiem to čo dostávam ako dar.

Autor: Ivan Lazor