Ako som prežil jesenný Drive víkend

Po poslednom TOASTMASTERS DRIVE VÍKENDE, ktorý bol v Júni 2019 som bol naplnený pozitívnou energiou. Mal som plno energie a nápadov ako ďalej v klube. Tešil som sa na ďalší DRIVE. Po čase som dostal uvedomenie, niečo takéto musia zažiť aj iní, a nechcel som sa prihlásiť na ďalší, chcel som nechať miesto niekomu inému. Dostal som nápad ako tam dostať niekoho, kto ešte nebol. Bola to súťaž, kde najaktívnejší člen vyhrá DRIVE. Na vedení sme sa dohodli, že vyhrá polovicu vstupného. Povedal som: ,,Ja sa víťazstva vzdám pre niekoho, kto tam ešte nebol.“ Ako prichádzal čas DRIVE-u, povedal som si, že budem sebecký a prihlásim sa. Ten kto chcel, mal možností dosť, idem ja.

Nakoniec sme išli z klubu traja. Ja, viceprezident pre vzdelávanie a víťaz súťaže. Bol som rád, že som mohol byť v tejto skupine. Ako prichádzal víkend jesenného DRIVU, tešil som sa čím ďalej, tým viac. Prišla konzultácia na program, Ľubošovi hlavnému organizátori som napísal, že mne osobne by sa páčil improdril, na jeho otázku: „Kto by to mohol moderovať?“ Som odpovedal, že si to zoberiem JA. Na jeho ďalšiu otázku: „Koho by som dal do masterclasu?“ Ivan Lazor víťaz našej súťaže, bola moja odpoveď. S tým, že si to s ním prejdem, čo to je a vysvetlím mu to. A tak aj bolo. Ivan ponuku prijal a masterclass zvládol.

Deň odchodu bol tu a ja som bol naplnený energiou, a očakávaniami čo nové zažijem. Cestou sme prebrali Ivanovu reč. Po príjazde sme sa ubytovali a zoznámili s členmi z klubov s celého Slovenska, ktorí prišli na DRIVE. Večer prebehlo plno diskusií o nás, našom klube, kluboch po Slovensku a ako urobiť naše kluby ešte lepšie. V prvý večer som mal plno osobných uvedomení, išiel som spať v poslednej skupine o 5:00 ráno.


Ďalší deň, som o 8:00 ráno absolvoval rozcvičku, po nej prišli raňajky. Začal program, ktorým nás sprevádzal náš člen Martin Šumec. Prvá časť programu bola zameraná na WORKSHOPY, ako robiť príbehy, ako motivovať ľudí v Toastmasters. Po obede nasledovali znova worksopy zamerané na emócie a hodnotu TOASTMASTERS. Následne nás čakala prechádzka, ktorú sme absolvovali v tichosti a ja aj na boso. Príjemným spestrením bola osviežujúca zastávka v potôčiku. Potom prišiel Ivanov čas a jeho masterclass. Po skončení tejto časti nasledovali relaxácie, ktoré boli po celý deň po skončení jednotlivých blokov. Tieto posledné boli obohatené aj o niečo viac, o čajový obrat. Na tento som sa tešil celý deň a nevedel som kedy príde a o on prišiel. Chvíľa v tichosti a v kruhu blízkych ľudí je niečo nádherné. Po výdatnej večeri prišla ďalšia forma meditácie a bubnovanie. Večer pokračovali znova spoločné diskusie, spievanie a hranie spoločenských hier. Dnes som išiel spať skôr, už o 3:00 ráno.




Nasledujúce ráno znova ranná rozcvička, na ktorej som nesmel chýbať. Po raňajkách prišlo druhé kolo masterclass a znova Ivan, ktorý dal znova svoju reč. A už to prišlo, moja chvíľa, moderátor improvizácii. Ako moderátor som si pripravil pre každého rečníka tri improvizácie, ktoré boli zamerané na to, čo vieme použiť. Mal som ich rozdelené na tri okruhy, prvým bol príhovor, lebo ako zruční rečníci to musíme vedieť, druhým bolo: Daj spätnú väzbu, lebo dať dobré odporúčanie je tiež dôležité a posledným okruhom bolo: Vytvor príbeh, na základe workshopu, ktorý bol deň predtým. Na začiatku bol môj zámer asi nepochopený, ale postupne sa môj zámer pochopil. Mojím zadosťučinením bolo, keď mi prišli poďakovať improvizátori a pochvala v záverečnom kruhu vďačnosti, že som si ustál, keď nastalo menšie nedorozumenie. A znova relaxácia zakončená výborným čajom v čajovom obrade.


Aby toho nebolo málo a užil som si prostredie na Kysuciach čo najviac, tak sme sa s Vladkom Lajčákom ešte rozprávali a ako Trnavský klub sme odišli poslední. (Všade som musel byť do konca ?) Celý víkend som nemal pocit únavy a vyčerpania, ľudia čo tam boli mi dávali silu. Cestou domov sme sa s Ivanom a Martinom rozprávali o zážitkoch z víkendu. Počas tohto rozhovoru som si uvedomil, aký je pre mňa TOASTMASTERS dôležitý. Tým, že viem, že niekam patrím, že mi dáva pocit bezpečia.

Jar 2020 budem na Kysuciach. Na svojom už 4. DRIVE víkende, na ktorom nesmiem chýbať!

Autor: Peter Trnka