Ako sa pripraviť na reč (1)

(Manuál pre začínajúceho rečníka)

Je to tu. Moja chvíľa. Prípitok na oslave, ďakovná reč, obhajoba práce, porada… Čo povedať? Ako to povedať? A ako sa pripraviť? Toto sú otázky a situácie s ktorými sa skôr či neskôr bežne v živote stretneme. V Toastmasters sa pravidelne venujeme príprave rôznych typov prejavov. A práve preto sme dali dokopy tipy ako na to.

Tip 1: Píšte, píšte, píšte!

Či už presne viete, čo chcete povedať, alebo to ešte vôbec netušíte, jednoducho začnite písať. Písanie pomáha utriediť si myšlienky a  využívajú ho aj skúsení rečníci.

Prvá verzia, tzv. draft nemusí byť dokonalý, musí byť iba napísaný. Na začiatok stačia aspoň hlavné myšlienky, kostra. Pri opakovanom čítaní prídu nové nápady ako reč upraviť. Ak máte dostatočnú časovú rezervu, pokojne odložte svoju reč a vráťte sa k nej neskôr s čerstvou hlavou.

Pokúste sa vyhnúť zložitým súvetiam a vetným konštrukciám. Uvažujte nad tým, či je reč plynulá, dobre pochopiteľná a či ju počúvajúci ľahko vstrebe. Publikum nemá možnosť vrátiť sa späť ako pri písanom texte.

Tip 2: Poznajte začiatok a koniec svojej reči

Osvojte si svoju reč. Zžite sa s ňou, no neučte sa ju naspamäť. Riziko učenia sa celých rečí naspamäť spočíva v tom, že ak vám vypadne slovíčko, alebo veta, môžete stratiť celú niť a nastane „trápne ticho“.

Užitočné vedieť naspamäť sú iba prvé a posledné vety z celej reči. Dovolí vám to začínať s väčšou istotou a rovnako končiť bez problémov aj v prípade vypadnutej myšlienky.

Svetový Toastmasters šampión v rečníctve z roku 2000 – Ed Tate – vo svojej knihe Speaker’s Edge hovorí: „Osvojenie znamená, že svoj materiál vlastníte – stal sa súčasťou vášho ja – je vo vašej hlave a vo vašom srdci. Stane sa uchopiteľným. Je vašou súčasťou. Výsledkom je, že vás ostatní vnímajú ako skutočného, autentického a úprimného.“

Tip 3: Cvičte nahlas, no nie pred zrkadlom

Veľa ľudí cvičí pred zrkadlom. Čo sa však vtedy deje? Pokiaľ sa nesústreďujeme na špecifickú mimiku, alebo gestá, pozornosť nám viac uniká na vytŕčajúci vlas z účesu a podobné detaily ako na reč samotnú.

Cvičte tam, kde sa cítite komfortne hovoriť nahlas (auto, spálňa, sprcha…). Rozprávať nahlas je potrebné, aby ste boli počuteľní, zrozumiteľní, jasne vyslovovali slová a zároveň hovorili dostatočne rýchlo.

Cvičenie nahlas vám rovnako pomôže zistiť akú hlasovú variabilitu treba použiť. Kde je potrebné zvýšiť či znížiť hlas, použiť rýchlejšie tempo, alebo pauzu. To všetko napomáha publiku reč lepšie zachytiť a pochopiť.







Tip 4: Poproste niekoho, aby vás vypočul

Tento bod môže byť zradný. Ak je dotyčný členom Toastmasters, alebo vie dávať spätnú väzbu, viete vďaka zvolenej osobe posunúť svoju reč na vyššiu úroveň. Ak však dostanete len nič nehovoriacu odpoveď: „Bolo to dobré.“ ďalej vás to asi neposunie. V takomto prípade sa priamo spýtajte na hlavnú myšlienku, ktorú si dotyčný odniesol.

Ak ako odpoveď bude iná myšlienka, než ktorú ste zamýšľali, povedzte svoju myšlienku a spýtajte sa, či ju niekde v reči zachytil. Ak nie, spýtajte sa, čím by ste ju mohli podporiť. Pri ďalšom opakovaní môžete vyzvať svojho kamaráta, kolegu, aby sa zameral na konkrétne časti reči (štruktúra, hlas, gestá…), ktoré pomôžu k lepšiemu výsledku.

Veríme, že vás uvedené tipy naštartujú v príprave reči. Ako ďalej sa dozviete v nasledujúcom článku Ako sa pripraviť na reč (2).

Zdroje:

  • Write, Edit, Practice. Repeat., Toastmasters magazine marec 2020,  str. 27
  • Prep talk, Toastmasters magazine október 2019,  str. 20
  • Toastmasters CC manuál

Autor: Darina Peterková