Naučte sa ako PREKONAŤ strach a trému z vystupovania pred ľuďmi

Vedeli ste o tom, že existujú štatistiky, ktoré dokázali, že strach z vystupovania pred ľuďmi je na popredných priečkach? Dokonca bol vyššie ako strach zo smrti. Určite ste to zažili. Potili sa Vám ruky, triasol hlas. Mali ste pocit, že odpadnete. Boli ste nervózny a túžili ste nech to čím skôr skončí.

       Na všetko existuje recept, ako sa s tým vysporiadať. O svoj recept, čo mi v rečnení najviac pomohlo sa chcem teraz s Vami podeliť aj ja.

        Už od mladosti rozprávanie pred ľuďmi mi robilo problémy. Obdivoval som ľudí, ktorí vedeli smelo prezentovať svoje myšlienky. Ľudí, ktorí  sa vedia jasne a zrozumiteľne vyjadrovať pred publikom. Osoby, ktoré vedia zaujať masy ľudí.

Triasol sa mi hlas. Bol som nervózny. Mal som veľký strach ako to dopadne.… Aj takéto boli moje začiatky počas vystupovania pred ľuďmi.

NASTAL ZLOM.

            Už dlhšiu dobu som počul o klube Slovenskí Toastmasters Bratislava. Vedel som, že ho navštevujú ľudia, ktorí chcú na sebe pracovať. Háčik bol v tom, že do Bratislavy sa mi dochádzať veľmi nechcelo. Avšak bol som presvedčený o tom, že je to niečo pre mňa. Jeden večer mi kamarátka poslala pozvánku na Toastmasters. Nechcel som veriť vlastným očiam. Klub Toastmasters bol prednedávnom založený aj v Trnave. Tak som prišiel na prvé stretnutie, ani chvíľu som neváhal a hneď som sa stal členom.

Začiatky neboli jednoduché. Všade okolo mňa boli cudzí ľudia, nevedel som, čo od toho očakávať. V úvode mi so všetkým pomohol môj mentor, ktorý mi vždy všetko vysvetlil a bol ochotný pomôcť. Začal som pravidelne chodiť na stretnutia a pravidelne rečniť.   

       Postupne som sa naučil prirodzene a pútavo prezentovať. Ovládať strach a trému za pár sekúnd. Pochopil som, že reč tela a pohyb na pódiu je veľmi dôležitý. Naučil som sa využívať pri prezentácii vhodné slová. A navyše som si tu našiel skvelých priateľov, s ktorými sa stretávame aj mimo Toastmasters, pretože sme rovnako zmýšľajúci a na rovnakej frekvencii.

Pochopil som, že existujú 3 veci, ktoré výrazne dokážu pomôcť so zvýšením sebavedomia a zbavia rečníka strachu. U mňa to boli práve tieto 3 AHA momenty.

1. Nastavte svoju myseľ na úspech!

       Na úvod je veľmi dôležité zabudnúť na predstavy, ako by to nemuselo vyjsť. Nepredstavujem si, že môžem byť trápny. Nemyslím na negatívne scenáre. Predtým som stále myslel na to, čo si o mne publikum pomyslí, keď sa pomýlim alebo zakokcem.

Tak ako v živote, aj pri rečnení pred ľuďmi sa treba nastaviť na úspech.

      Sústreďte sa na cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Jednoducho si v mysli predstavte, že ste práve dorečnili a publikum je nadšené. Všetci ľudia Vám tlieskajú. Kývajú hlavami a skladajú vám poklonu. Reagujú, že sa im prezentácia veľmi páčila. Predstavte si tento obraz. Ako keby sa už stal.

Nie je to nič výnimočné, úspešní rečníci to presne takto robia. A ako sami hovoria, aj práve vďaka nástroju správnej vizualizácie patria k najlepším.

Skúste to a sami pocítite, že fantázia vám pomôže úspešnejšie sa dostať do cieľovej roviny.

2. Správne držanie svojho tela

Úspech v prezentovaní a v rečníctve je prepletený so správnym držaním tela. Je to úplne jednoduché. Dokážete to urobiť na počkanie.

       Keďže som veľmi vysoký, vždy som stál zhrbene s bradou dole. Na Toastmasters som sa naučil, že pred publikum sa musím postaviť vždy vzpriamene. Hlavu jemne vysunúť dohora. S rukami pracujem prirodzene, využívam vhodné gestá. Nemám ich za chrbtom alebo prekrížené.

Vyskúšajte si to na vlastnej koži. Aký je to pocit, keď stojíte zhrbene? Ako sa cítite?  Veríte si?

Teraz sa postavte vzpriamene. Lopatky k sebe, hlava jemne vyššie. Ruky vedľa tela. Zhlboka sa nadýchnite. Stojte pevne. Z času na čas zmeňte miesto. Prejdite sa.

Rovnako je dôležitá aj práca s hlasom. Intonácia. Používať pauzy. Či jemný vtip.

3. Prezentujte vždy a všade

Vyhľadávajte vystupovanie na verejnosti. Prezentovať sa dá takmer všade. Príhovory na oslavách, či svadbách. Využite každú možnú príležitosť. Prvý, druhý, tretíkrát to ešte nemusí byť to pravé orechové, ale každá nová skúsenosť Vás posunie a VY si vycibríte svoje prezentačné zručnosti. Ak vyhľadávate aj potrebnú spätnú väzbu, zlepšíte svoje rečnícke zručnosti na maximum.

Opúšťajte svoju zónu komfortu. Nech je to pre Vás výzva. Aj keď sa Vám na začiatku bude triasť hlas, či ruky. Pocit, keď to zvládnete, je na nezaplatenie.

Aj tí najlepší svetoví rečníci nejako začínali. Tréning robí majstra. Keď to dokázali ostatní, prečo by ste to nedokázali VY? Som presvedčený, že aj VY to dokážete. Avšak treba pre to aj niečo urobiť. Samotná AKCIA je kľúčom k úspechu. Toto všetko sa dá naučiť.

Od prvého stretnutia v Toastmasters Trnava uplynuli už 3 roky. Ja som sa naučil toho veľmi veľa za čo som veľmi vďačný. Najdôležitejšie je pretaviť to, čo sa naučíš v klube do praxe.

Vďaka Toastmasters som nabral odvahu 2-krát moderovať ples, rečniť na Toastmasters stretnutí v USA, či povedať príhovor na svadbe a našich rodinných oslavách.

Každá cesta sa začína prvým krokom, je len na tebe kedy vykročíš vpred.

Autor: Matúš Daňo

1 thought on “Naučte sa ako PREKONAŤ strach a trému z vystupovania pred ľuďmi”

  1. Mne ešte pomáha sa cestou na pódium, pár krát sa zhlboka nadýchnuť a vydýchnuť

Comments are closed.